Consejo Regulador Denominación de Origen, (CRDO), är den myndighet som kontrollerar vingårdarna och vinerna, som får saluföras med märket DOP Gran Canaria. Det innebär en rigorös kontroll av odling , druvsorter (kanariska unika druvor), skörd, vinframställning och slutligen kemisk analys och provsmakning av el Comité de Cata D.O.P vinos GC. Först därefter kan vinet saluföras med den beteckningen DOPGC. Det är myndigheten, som samlar in uppgifterna om skördeutfallet för vart år.
Skördearbetet börjar helt normalt redan i slutet av juni i San Bartolomé de Tirajana och på de låglänta områdena på den östra sidan av Bandamakraterns fot. Sist skördas druvorna uppe i bergen i och ovanför La Vega de San Mateo på höjder upp till dryga 1300 meter. Då, i slutet av oktober, har skördearbetet varat i fyra månader och CRDO kan sammanställa skördeutfallet. Årets skördeutfall är lågt, räknat i kilo. Kvaliteten dock god, torkade druvor med hög sockerhalt. Varje år bjuder på olika utfall. Under DOPGCs 20 år är 2015 ett rekorår med nära 575000 kilo.
Vingårdarna som ingår i DO Gran Canaria, är trettiofyra (34) till antalet och förfogar över 110 hektar vinodlingsfält, som företrädesvis ligger på den norra sidan av ön. Man odlar både röda och vita druvor, de senare på de lägre lägena. Druvorna är unika kanariska (endemiska). De röda sorterna är Listán Negro, den vanligaste på Gran Canaria, samt Negramoll, Tintilla mfl. Den vanligaste vita druvan på Gran Canaria är Listán Blanco. Övriga vita är till exempel Malvasía Volcánica, Gual, Marmajuelo blanco, Vijariego blanco.
Hantverk (artesenal) kännetecknar vinerna från Gran Canaria. Vingårdarna är mycket små i jämförelse med de spanska kända fastlandsvingårdarna. Största gården har cirka tio (10) hektar och de flesta knappt en hektar. Allt arbete sker manuellt. Skörd med maskinhjälp är uteslutet på de ofta branta lägena. Den nära relationen till jorden på de ärvda fälten visar sig i en kärleksfull och respektfull hantering av odlingarna,i stort sett utan användning av kemi.