Kanske är det första gången någonsin som alla berörda organisationer i ett land och tillika inom EU är överens om något! Den nya lagen som de spanska myndigheterna skall införa när det gäller registrering av besökare i landet, har mött ett gediget motstånd från alla håll.
Den nya lagen, som går under beteckningen 933/2021, har verkligen rört upp känslorna hos alla verksamma inom turismen. Både i Spanien och utanför landets gränser. Lagen har, fram till nu, skjutits upp på framtiden vid några tillfällen på grund av de starka protester som framförts från branchorganisationer.
Det senaste datumet för införandet av lagen har varit den 1 oktober 2024. Under dagen idag, en vecka innan detta datum, verkar det dock som om myndigheterna – idetta fall inrikesministeriet i Spanien – än en gång ändrat sig. Trots att det i skrivande stund inte är officiellt konfirmerat så är det nya datumet satt till den 2 december i år.
Myndigheterna anger som anledning att de spanska turistföretagen – liksom resebyråer, hyrbilsfirmor, researrangörer i hela Europa – behöver mer tid för att preparera sina datasystem.
Turistbranschen är överhuvudtaget inte överens om detta utan menar att lagen är tveksam sett ur EU regler och att den sätter företagen i en hopplös situation; tvånget att lämna in alla uppgifter måste ses mot risken att utsättas för böter som kan uppgå till 30.000 euros om hanteringen inte sköts ordentligt.
Fram till nu har hotellen i Spanien varit tvungna att meddela polisen de uppgifter som finns i pass/ID kort inom 24 timmar efter gästens ankomst. Den nya lagen kräver åtskilligt mer – läs och förvånas:
- Namn och efternamn
- Kön
- Pass/ID nummer (för inhemsk turism krävs ytterligare information)
- Typ av ID handling Nationalitet
- Födelsedatum
- Ordinarie hemvist/adress
- Telefonnummer såväl fast som mobil
- E-post adress
- Antal resande Om någon av de resande är minderårig skall det anges hur han/hon är släkt med övriga resenärer.
- Datum för bokning av resan, samt bokningsnummer
- Ankomstdatum och avresedatum – dessutom med tid för ankomst och avresa…
- Hotellets adress, antal rum/lägenheter, och om internet finns eller ej.
- Betalningsuppgifter. Kontant, kort, telefon etc.
- Kortnummer, bankkontonummer eller liknande samt namn på personen. Kreditkortets utgångsdatum, samt betalningsdatum.
Anledningen till de nya kraven uppges vara av säkerhetsart och för att motverka brott och terrorism
Uppgifter skall sändas spanska myndigheter från researrangören i utreselandet, hotellet i mottagarlandet, eventuella mellanhänder, hyrbilsfirmor etc. Vi talar alltså om en oerhörd mängd information kring varje resenär/rum.
Vid sidan av de rent lagliga aspekterna och huruvida de strider mot personvärn, dataskyddslagen och eventuella EU normer så kan man ju fråga sig vad myndigheterna skall ha alla uppgifter till.
Det torde väl vara ointressant att känna till bokningsnumret för resan eller vilket datum den blev beställd. Likaså klockslag för ankomst och avresa. Även betalningssättet kan ifrågasättas. Alla dessa uppgifter kan ju tas fram i de fåtal fall där det skulle vara aktuellt. Dessutom är det väl så att terroristen inte lär uppge sin verkliga hemadress, telefonnummer eller epostadress… inte heller kommer han/hon heller att ange att barnet som är med är kidnappat…
Tittar man till slut rent praktiskt på det hela från hotellets sida så kan man undra hur rapporteringen skall gå till. Avrese tid och slutbetalning görs ju oftast vid avresa medan övriga uppgifter skall vara myndigheterna tillhanda 24 timmar efter ankomsten. Det handlar alltså om flera rapporteringstillfällen.
Som parentes kan nämnas att 95% av hotellföretag i Spanien är småföretagare med bristande resurser. I USA – och snart i Storbritannien – har man löst det hela genom att resenären fyller i ett s.k ESTA formulär och sänder mottagarlandet i god tid för registrering.
Hade inte det varit enklare…?