Kanarisk Flagga

21

opplevelser

gjennom å besøke de ulike byene og kommunene på Gran Canaria

Del 2 av 2
Gran Canaria kalles ofte et kontinent i miniatyr. Den lille øya midt ute i Atlanterhavet har et utrolig mangfold og ulike klimasoner. Det betyr med andre ord at frodighet, fruktbarhet og klima deler øya i fire ulike områder, og bare med noen få kilometers avstand opplever du en reise som tar deg fra den ene ytterligheten til den andre.

På sørsiden er det solsikkert, og sjelden nedbør. Her forbeholder den grønne frodigheten seg til hager og parker som får kunstig bevanning. Maspalomas ørkenen er et kjent landemerke der de golde sanddynene drar sterke parareller til det nærliggende kontinentet Afrika. Midt på øya troner det seg opp utrolige fjellformasjoner som byr på utfordringer selv for vante turgåere. Mens turistene slikker solen i Maspalomas der termometeret viser rundt 30 grader, kan man samtidig finne snø her oppe på toppene om vinteren.

Nordsiden byr på et mye grønnere og vakrere landskap, en sjelden flora og fauna med alt hva det innebærer av mer ustabilt vær og kjøligere tempraturer. På kun en viss del av øya vokster det kaffeplanter, men på en annen gir oliventrærne store avkastninger og lokal og økologisk olivenolje. I Tirajana får man vindruer til å trives i et relativt tørrt klima og kan derfor skilte med egne viner, både røde og hvite. Mens bekkene klukker og markblomstene pryder på visse steder, har man på andre ikke sett en sky på himmelen på flere måneder.

Gran Canaria har i alt 21 kommuner det er verdt å besøke, samtlige med sine egenarter og mangfold. God tur!

Del1

Tejeda

TEJEDA

Landsbyen Tejeda på Gran Canaria er den nest minste på øya. Den er hjemmet til nærliggende Cruz de Tejeda  (Tejeda-korset), et dystert utskåret steinkors i et fjellpass 1580 meter over havet, som markerer det geografiske sentrum av Gran Canaria. På denne populære turistattraksjonen finner du travle restauranter og barer, butikker som selger suvenirer og andre lokale spesialiteter, inkludert super honning, og en mann som tilbyr eselturer for barn. Dette er et fint sted å lene seg tilbake, slappe av og nyte en kopp kaffe. Hvis du søker fred, så bør du unngå dette stedet i helgene, ettersom det også er et favorittutfluktssted for de lokale. De høye toppene tiltrekker seg naturligvis seriøse turgåere og klatrere, men dette området tilbyr også relativt korte og enkle turstier for å friste de mindre energiske til en behagelig spasertur i dette blendende vakre landskapet. Mens noen av disse turstiene er nye, er de fleste av dem Caminos Reales (kongelige stier), gamle stier som ble brukt av Guanchene – de første kjente innbyggerne på Kanariøyene – for å komme seg rundt i sentrum av øya

energiske til en behagelig spasertur i dette blendende vakre landskapet. Mens noen av disse turstiene er nye, er de fleste av dem Caminos Reales (kongelige stier), gamle stier som ble brukt av Guanchene – de første kjente innbyggerne på Kanariøyene – for å komme seg rundt i sentrum av øya

Santa Lucia

SANTA LUCIA

Den lille landsbyen Santa Lucía de Tirajana vil sjarmere deg med sine hvite hus og en overflod av palmetrær. Byen ligger på det øverste nivået av den fruktbare palmedalen Santa Lucía de Tirajana. Gjennom det 19. århundre var befolkningen i denne landsbyen veldig liten og spredt, slik at innenfor denne kommunen finner du også landsbyen Sardina og kystbyene Doctoral og Vecindario. Etter at tomatdyrking ble introdusert i kystområdene i denne kommunen, og også med påvirkning fra veksten innen turistindustrien på 60-tallet, vokste innbyggertallet fort. Mange folk som jobbet på de sørlige turiststedene foretrakk å bosette seg i denne regionen, ettersom eiendomsprisene var mye billigere.

San Bartolomé de Tirajana

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA

San Bartolomé de Tirajana er sammen med Mogan kommune den største og sydligste turistkommunen. Her ligger Playa del Inglés, Maspalomas og San Agustín. Kommunens areal er på 333,1 km² med en befolkning på 54 932 (2015). Kommuneadministrasjonen holdt i gamle dager til  i den lille fjellbyen Tunte, som ligger 23 km fra kysten, opp i fjellet. Der avholdes det fortsatt visse møter i plenum og innsettelser av nye kommunestyrer med dertil serimonielle begivenheter. Men hovedadministrasjonen holder i dag til i Maspalomas og San Fernando der innbyggerne har en enklere adgang til de offentlige kontorene som skal betjene dem. Det var i San Agustin som turismen oppstod for drøye 50 år siden, da svenske pionerer kjøpte mark av den såkalte tomatgreven El Conde de la Vega og begynte å bygge ferieleiligheter. Det første charterflyet som ankom Gran Canaria fra Sverige og het Transair. Kommunen dominerer turismen på Gran Canaria, og ca. 50% av øyas turistsenger (hotell og leilighetshotell) ligger i kommunen. Dette skyldes det jevne og behagelige klimaet, med milde vintre og somre uten for sterk hete. Mange skandinaver har valgt å bosette seg i kommunen.

Hamn San NIcolás

SAN NICOLÁS DE TOLENTINO

Den kronglete veien som fører deg gjennom en frodig dal, på kryss og tvers med raviner, til den lille byen San Nicolás de Tolentino gjør en dette til en spennende kjøretur! Den første ravine du passerer er Barranco de Veneguera, en dal, som i 2003 – etter år med protester fra miljøvernere som endelig forhindret dalen blir utviklet til en turistsone – ble integrert i naturreservatet Parque Rural del Roque Nublo. Litt lenger du kommer over naturfenomenet La Fuente de los Azulejos – oppkalt etter de blå flisene som ofte pryder portugisiske hus. Det er der oksidasjon har gjort steinene blågrønne, et fantastisk og uvanlig syn å se. San Nicolás de Tolentino, offisielt kjent som La Aldea de San Nicolás de Tolentino, representerer landbruketsentrumet i regionen.

Teror på Gran Canaria, en sjarmerende liten by med noen av de beste eksemplene på kolonistilarkitektur, har livet alltid vært dominert av Basílica de Nuestra Señora del Pino.

spaserer du langs en gammel avedukt

TELDE

Telde på Gran Canaria er den nest største byen på øya, og ligger 13 km sør for Las Palmas. Det er en attraktiv, gammel by og den historiske kjernen er sentrert rundt det attraktive Plaza de San Juan, skygget av store, gamle trær og omgitt av vakre hus i kolonistil, malt i grønt og hvitt, med detaljutskårne balkonger. Det som dominerer dette torget er det store Basílica de San Juan Bautista, der høydepunktene er et strålende flamsk altermaleri som viser seks scener fra livet til jomfru Maria og en statue av Kristus laget av maiskolber av meksikanske indianere

Teror

TEROR

Kirken ble bygd i det 18. århundre og er viet til Gran Canarias skytshelgen. Hovedtrekkene i trippelskipsinteriøret i Basílica er det store barokkalteret med overdådige treskulpturer av Jomfruen, omgitt av gaver og symboler, mange religiøse statuer av José Luján Pérez og fem av de viktigste rokokkomaleriene på øya. Legenden sier at i 1481 viste jomfru Maria seg for noen gjetere i toppen av et furutre, og deretter spilte Nuestra Señora del Pino (Jomfru Maria av pinjen) en viktig rolle i historien og hverdagslivet til folk på Gran Canaria. Da pave Pius XII utropte henne til øyas skytshelgen i 1914 ble byen Teror, med kirken sin, den religiøse hovedstaden på øya. Den 8.september hvert år feires Fiesta de la Virgen del Pino (Festen for Jomfru Maria av pinjen), og pilegrimer fra hele øya kommer til Teror for å vise respekt til skytshelgenen. Denne festen er ikke bare den største begivenheten i regionen – den er også den viktigste religiøse festivalen på hele øya og feiringen pågår vanligvis i en hel uke.

SANTA BRíGIDA

Gata i Santa Brigida

SANTA BRíGIDA

Historien om Santa Brígida gjenspeiles fortsatt i sitt naturlige miljø, som er en svært attraktiv tur for alle besøkende til byen. Cueva de Los Frailes som ligger ved siden av Causeway bro, gravd ned i vulkanen. Det er et reservoar dannet av 37 naturlige grotter og ble oppdaget i 1933. Hvis du går gjennom sentrum av landsbyen er det lett å se kirken Santa Brigida. Santa Brigida tilbyr et landskap med en ekstraordinær skjønnhet, blant annet Drago de Barranco Alonso som ligger i området med samme navn.

Kyrka Valleseco

VALLESECO

Valleseco er en kanarisk kommune i provinsen Las Palmas. Den ligger på nordsiden av øya Gran Canaria ovenfor byen Teror. Den består av to hoved raviner, Barranco de la Virgen og Barranco de Madrelagua og tørrere sentrale dalen, som får sin misvisende navn. Valleseco er en av de våteste stedene på øya viser en frodig vegetasjon som fremhever fayalbrezal og furuskog. Innenfor sine monumenter er kirken San Vicente Ferrer. På den annen side finner vi friområde av La Laguna en av sine mest verdifulle naturområder. Det interessante med navnet på denne byen, “Valleseco” – som bokstavelig betyr “tørr dal” – er at dette området har mer regn per år enn noe annet område på øya.

Valsequillo

VALSEQUILLO

Valsequillo Gran Canaria er en kanarisk kommune øya på Gran Canaria. Den ligger i den sentrale-østlige delen av øya, og er ca 28 km fra øyas hovedstad (Las Palmas). Festen for mandelblomstringen er en av de viktigste i Valsequillo. Fra Mirador del Helechal, kan du nyte et utmerket utsiktspunkt med super utsikt over de bratte klippene og slettene med jordbærplanter og blomster. Dette området er også kjent for sin gastronomi, særlig for sine tradisjonelle ostespesialiteter, viner, jordbær, mandler og andre landbruksprodukter, og alt kan kjøpes på det berømte søndagsmarkedet..

Marknad San Mateo

SAN MATEO

La Vega de San Mateo (eller rett og slett San Mateo) er en spansk kommune med tilhørighet til øya Gran Canaria (Kanariøyene). La Vega de San Mateo ligger på en bred og fruktbar landbruksslette på øya Gran Canaria, 22 kilometer sørvest for øyas hovedstad. Berømt for sine store krøtter og landbruksmarkeder som holdes hver helg, har det nærmest blitt en tradisjon for mange innbyggere i Las Palmas å gjøre sine ukentlige innkjøp av fersk frukt,

grønnsaker og urter, i tillegg til ost og andre lokale spesialiteter på disse markedene. Verdt å besøke i sentrum av San Mateo er byens hovedattraksjon, Museo Etnológico La Cantonera, der et 300 år gammelt gårdshus har blitt forvandlet til et museum, som dokumenterer hverdagen i det kanariske livet i fortiden.

Tejeda

Tejeda

Santa Lucia

Santa Lucia

San Bartolomé de Tirajana

San Bartolomé de Tirajana

San Nicolás de Tolentino

San Nicolás de Tolentino

Telde

Telde

Teror

Teror

Santa Brigida

Santa Brigida

Valleseco

Valleseco

Valsequillo

Valsequillo

San Mateo

San Mateo