Morgentrimmen er gratis

Tekst: Inger Jensen
Foto: Libuse Endresen

Gjennom femten år har Jytte Lie, 80 år fra Oslo ledet morgentrimmen på stranden i Puerto Rico. Fra oktober og ut april kan hvem som helst, helt uforpliktende, slutte seg til det halv times programmet som starter halv ni hver eneste dag, bortsett fra søndager, 1. juledag og 1. nyttårsdag.

Mange langtidsbeboere har benyttet tilbdet

daglig i årevis, og flere mener at Jyttes halv-times trimprogram holder dem i form så de slipper fysioterapi og legebesøk. Men tilbudet passer også for trimentusiaster som er her på en eller to ukers chartertur. Mange som er avhengig av daglig trening, kan på denne måten få en kostnadsfri kortversjon av treningen også på en ukes ferietur.

Alle blir ønsket hjertelig velkommen, om de så kommer bare for en dag eller to. Og blant den harde kjernen som har vært med på Jyttes morgentrim gjennom flere år, har det oppstått varige vennskap.

     – «Det er ikke på barer jeg har truffet mennesker jeg har lyst til å bli kjent med, men det har jeg gjort her på morgentrimmen og i vandregruppen Montaneros de Mogan», sier Jytte.

Norske Jytte Lie snart 80 år, og samboer svenske Sterner Bandhede 87 år er gode eksempler på hva daglig mosjon gjør for sunnhet og helse.

Til slutt tar alle hverandre i hendene og synger om vennskap og samhold.

Først og fremst moro
På spørsmål om hvordan hun gjennom alle disse årene har orket og fremdeles orker å lede denne morgengymnastikken, får jeg til svar at det ikke er noe ork, men en glede.

     – «Det er en fin og morsom måte å starte dagen på. Dessuten er det ikke noe

gravalvor med en, to, tre og armer oppad strekk, smiler Jytte.

   – «Min nabo, dansken Mogens Feldtberg, drev morgentrimmen i en årrekke. Jeg har alltid likt å holde meg i form og deltok i gruppen hans i flere år. Da han døde, tok jeg over, noe som aldri har vært en byrde, men en glede og en artig oppgave. Jeg bruker fremdeles hans øvelser. Mange av de faste i gruppen kan øvelsene så godt at skulle jeg være forhindret fra å komme en dag, er det alltid noen som kan overta.»

Jeg har fulgt Jyttes morgentrim gjennom noen uker, og merker godt forskjell på styrken i knær, mindre stivhet og at jeg er i langt bedre form enn før.

Etter trimmen har sola kommet over åskanten, og vi er så varme at det er godt med et forfriskende, felles morgenbad.

Jytte fører hverken statistikk eller annonserer morgentrimmen. Derfor er det også mange som tror at den store trimringen i hjørnet av stranden i Puerto Rico er en lukket, privat gruppe. Men her er korttidsturister og langtidsbeboere fra mange europeiske land.

-«Gruppen er for alle», forsikrer Jytte som ønsker alle som har lyst til å delta og som tilfeldigvis går forbi, hjertelig velkommen.

Ivrige trimmere i ring rundt Jytte i full gang med armøvelser.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 11)